BAZ-verpleegkundige IC

Je vindt hier de perfecte combinatie van complexe zorg en een ‘wakkere patiënt’

Christie werkt als BAZ-verpleegkundige op de Intensive Care; een relatief nieuwe functie binnen ons ziekenhuis. We vroegen haar dan ook naar haar werk op de IC, de ziektebeelden die zij voorbij ziet komen en waarom de functie van BAZ-verpleegkundige een mooie opstap is voor een verdere specialisatie in het ziekenhuis. Benieuwd naar het echte werk van Christie? Lees dan verder!

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik werk al zo’n 5 jaar binnen Franciscus. Nadat ik 4 jaar op de Vaatchirurgie heb gewerkt, zocht ik meer uitdaging en heb ik vorig jaar de overstap gemaakt naar de IC. Ik startte de opleiding tot IC-verpleegkundige maar ben vanwege omstandigheden gestopt na het behalen van de Basis Acute Zorg, ook wel de BAZ genoemd. Gelukkig kon ik direct aan de slag als BAZ-verpleegkundige op de IC, een relatief nieuwe functie op onze afdeling. En ik doe dit nog steeds met veel plezier! 

Wat doe je zoal als BAZ-verpleegkundige op de IC?

Als BAZ-verpleegkundige zorg je zelfstandig voor IC patiënten die laag- en midden complexe zorg nodig hebben. Wat dat precies is? Als ik die vraag op een verjaardag krijg dan leg ik uit dat het IC patiënten zijn die niet geïntubeerd zijn en geen CVVH, een bepaalde nierfunctievervangende therapie, nodig hebben. Bijzonder is ook dat we als BAZ-verpleegkundige op de IC een extra EPA (module) volgen, namelijk de NIV: non-invasieve beademing. Dit is alvast vooruitlopend op mooie ontwikkelingen!

We verzorgen IC patiënten die niet geïntubeerd zijn en geen CVVH nodig hebben.

Vertel, wat voor ontwikkelingen?

Dit jaar willen we gaan starten met 2 IMCU-bedden op onze Rotterdamse ziekenhuislocatie Franciscus Gasthuis. IMCU staat voor Intermediate Care Unit. Dit zijn bedden die wij als BAZ-verpleegkundige zelf bemannen. Natuurlijk is er altijd achterwacht van de Intensive Care. Ik vind dit een mooie ontwikkeling en een nieuwe uitdaging. Het is een IC patiëntengroep met een kortere ligduur. Vanaf dat moment gaan we hier ook starten met het begeleiden van studenten. Daarnaast ondersteunen we de IC-verpleegkundige bij hoogcomplexe patiënten. Hierdoor zie en leer je heel veel.

Wat voor ziektebeelden zie je voorbij komen?

Dat is heel wisselend. We zien post OK-patiënten, veel patiënten met longproblemen zoals Astma/COPD en patiënten die ondersteuning nodig hebben van de Optiflow of een NIV-masker. We zien ook veel chirurgische patiënten. Maar dat is lang niet alles. Je ziet van alles voorbij komen, van jong (vanaf 18 jaar) tot oud.

Het is een mooie opstap voor een verdere specialisatie in de acute zorg. 

Wat maakt jouw baan als BAZ-verpleegkundige op de IC zo leuk?

Je vindt hier de perfecte combinatie van complexe zorg en een ‘wakkere patiënt’. Dat spreekt mij enorm aan. En, ik kan uiteindelijk nog alle kanten op! De BAZ is het eerste deel van de acute zorg opleidingen. Als ik in de toekomst verder wil als IC-verpleegkundige of misschien richting de SEH, CCU of Recovery, dan heb ik de eerste EPA’s al op zak. Het is een mooie opstap voor een verdere specialisatie in de acute zorg. 

De samenwerking op de afdeling is hier ook heel goed. We werken hard met elkaar, maar kunnen ook enorm met elkaar lachen. De artsen zijn laagdrempelig te banaderen. Je voelt weinig hiërarchie. Als BAZ-verpleegkundige worden we ook gevraagd om mee te denken over het beleid, we zijn écht onderdeel van het behandelteam. We staan echt naast de artsen in de zorg voor de patiënt. En onze managers zijn heel betrokken en meedenkend. Dat werkt heel fijn. 

En waarom dan specifiek de IC?

Het was voor mij duidelijk dat ik de acute kant op wilde: complexe zorg verlenen aan patiënten die heel ziek zijn. Daar komt veel bij kijken: complexe apparatuur en veel medicatie. Je verbreedt én verdiept je klinische blik. Niet alleen door alle ziektebeelden die je hier tegenkomt, maar ook door nieuwe kennis over bijvoorbeeld medicatie. We geven hier medicatie die niet gegeven wordt op een algemene verpleegafdeling. Patiënten kunnen hier voor langere tijd liggen maar ook voor ‘’maar’’ 2 á 3 dagen.

We hebben een fijn leerklimaat waarin je je goed kunt ontwikkelen.

Welke skills heb je nodig als BAZ-verpleegkundige op de IC?

Je moet stevig in je schoenen (of klompen) staan. Je moet voor patiënten op kunnen komen als je denkt dat een bepaalde behandeling moet worden ingezet. Je moet daarom best wat overtuigingskracht hebben. Maar daar mag je ook echt nog wel in groeien. Vaak moet je dit nog leren op de afdeling. En dat kan hier. We hebben een fijn leerklimaat waarin je je goed kunt ontwikkelen. Je mag altijd vragen stellen en er wordt goed meegedacht als het even minder goed loopt. En tot slot: we hebben een fijn team, dus collegialiteit vinden we ook heel belangrijk.

De opleiding tot BAZ-verpleegkundige IC

Met de BAZ opleiding leg je een brede basis binnen de acute zorg. Je start met een voorwerkperiode op de IC, waarna je start met de opleiding aan het Expert College. De opleiding duurt 6 tot 8 maanden. Hierin staan 4 modules (EPA’s) centraal die de basis vormen voor alle acute zorgopleidingen. En op de IC volgen we nog een extra EPA, namelijk: “Zorg verlenen aan een zorgvrager met non-invasieve beademing (NIV)”. Zo kun jij straks goed voorbereid aan de slag op onze IC. Tijdens de opleiding word je begeleid door een van onze IC-verpleegkundigen. Sluit je de opleiding met goed resultaat af? Dan heb je het CZO-erkende certificaat ‘Basis Acute Zorg’ in the pocket! Gedurende het jaar zijn er verschillende startmomenten, namelijk in: januari, april, juli en oktober. Je kunt nu aan de slag op de IC als BAZ-verpleegkundige óf je specialiseert je op termijn verder tot IC-, SEH-, CCU- of Recovery verpleegkundige.

Wil jij de opleiding tot BAZ-verpleegkundige IC volgen? Of misschien eerst een keer meelopen op de afdeling? Dat kan! Contact opnemen en solliciteren kan via de vacature voor BAZ-verpleegkundige in opleiding.