Interview verpleegkundige Vaatchirurgie

Aan wonden heb je hier geen gebrek!

Manou en Inez werken bij ons als verpleegkundigen op de chirurgische afdeling Vaatchirurgie. We vroegen hen naar wat deze afdeling nu écht uniek maakt, wat de doorgroeimogelijkheden hier zijn én wat zij toekomstige collega’s mee willen geven. Kortom: we geven een inkijkje in het échte werk van Manou en Inez! Lees je mee?

Vertel.. Hoe zijn jullie terecht gekomen op deze chirurgische afdeling?

I: Door het traineetraject! Ik had na het behalen van mijn mbo-diploma Verpleegkundige nog bijna geen ziekenhuiservaring. Dat vond ik jammer, want ik wist wel dat ik de ziekenhuiswereld heel interessant vond. Het voordeel van het traineetraject is dat je in 1 jaar tijd op 2 verschillende verpleegafdelingen in het ziekenhuis aan de slag gaat. Dat maakt dat je goed kan bekijken en vergelijken wat voor soort verpleegkundige je bent. In mijn geval ben ik een echte ‘snijdend verpleegkundige’. De tweede helft van mijn traineetraject heb ik op deze afdeling gewerkt en dat beviel mij zo goed, dat ik toen heb gesolliciteerd op een vast plekje in dit team!

M: Ik werkte al in Franciscus op een andere verpleegafdeling. Tijdens de Corona pandemie werd er overal geschoven met bedden om ruimte te maken voor isolatieafdelingen. Zo kwam het dat de bedden van de Vaatchirurgie op mijn afdeling terecht kwamen. Dat was mijn eerste ervaring met Vaatchirurgie. Ik vond de patiëntengroep erg leuk en de ziektebeelden zo interessant dat ik toen heb besloten te solliciteren op de vacature die toen ook open stond. Gelukkig was het een goede match, want ik werk nog steeds iedere dag met heel veel plezier op deze afdeling!

Nergens in het ziekenhuis vind je zoveel wonden als bij ons.

Wat maakt de afdeling Vaat- en Plastische chirurgie voor jullie zo bijzonder?

I: Wij zien op de afdeling veel patiënten die amputaties ondergaan. Dat is natuurlijk een erg ingrijpend proces voor iemand. Als verpleegkundige begeleiden we onze patiënten hierin. Dus naast dat we veel verpleegtechnische handelingen uitvoeren, staan we ook echt nauw in contact met patiënten. Psychosociale begeleiding staat dus ook met grote letters in onze taakomschrijving. Iets anders wat uniek is voor onze afdeling is de wondzorg. Nergens in het ziekenhuis vind je zoveel wonden als bij ons. En net als dat iedere patiënt is, is ook iedere wond uniek. Iedere wond vergt een andere behandeling en daardoor moeten we continu ontzettend scherp zijn en goed opletten op veranderen. Ik vind de verzorging van deze wonden echt heel erg interessant, in korte tijd kan je hierin al zoveel verschil maken!

M: Klopt, dat vind ik ook heel leuk aan mijn werk! En daarnaast vind ik het fijn dat we hier veel afwisseling in ons werk hebben. Er zijn veel verschillende vaat OK’s die we voorbij zien komen, maar daarnaast zien we ook wel verschil in de patiëntengroep op onze afdeling. Hoeveel we voornamelijk vaatchirurgische patiënten verplegen, zien we hier namelijk ook een aantal plastisch chirurgische patiënten of patiënten die bij ons een operatie ondergaan aan de hals of het hoofd. Die afwisseling vind ik heel leuk!

Welke ziektebeelden komen er veel voor hier?

I: Het merendeel van onze patiënten is vaatchirurgisch. Zo zien we bijvoorbeeld veel patiënten met verstoppingen van de bloedvaten. Onze patiënten ondergaan daarvoor dotterbehandelingen, dat noemen we PTA’s. Dotterbehandelingen voeren we uit via het been of via de lies. Liesdesobstructies worden op de OK uitgevoerd, daarbij wordt de slagader van de lies schoongemaakt. Verder zien we veel aneurysma’s voorbij komen, dan zijn de vaatwanden van de patiënt zo dun geworden dat ze kunnen scheuren. Levensgevaarlijk is dat! Oh, en shunt-OK’s zien we hier ook veel. Het is gewoon ontzettend afwisselend. Er komen namelijk ook veel patiënten binnen met wondjes aan de tenen, voeten of benen. We zien en behandelen dus enorm veel wondinfecties en we maken dus ook heel veel wonden schoon (nettoyage noemen we dat). Wanneer de wonden dusdanig ontstoken zijn dat het ook het bot aantast, kan er een amputatie voorkomen.

M: Sinds kort verplegen we op de afdeling ook patiënten die te maken krijgen met hoofd hals chirurgie. Dat zijn patiënten die bijvoorbeeld een schildklieroperatie ondergaan. Deze patiënten verblijven vaak maar kort bij ons op de afdeling en dat is weer een hele andere manier van verplegen.

Ik blijf de waardering van patiënten toch het mooiste vinden in ons vak.

Welke casus of patiënt blijft jullie bij?

I: Sommige patiënten hebben te maken met echt ongelooflijk heftige en grote wonden. Dat is zoiets bijzonders, dat maak je niet dagelijks mee. Die casussen blijven mij wel echt bij. Het is gewoon zo mooi dat je door jouw wondzorg die wonden iedere dag wat vooruit ziet gaan. Dat geeft mij heel veel voldoening, maar de patiënt verlicht dat natuurlijk ook enorm. Daardoor kan je echt wat betekenen voor iemand. Dat vind ik mooi! Laatst zorgde ik voor een jonge man die een grote operatie moest ondergaan aan zijn aorta. Hij had hiervoor nog nooit in het ziekenhuis gelegen en hij was ontzettend onder de indruk van ons werk. Iedere dag benadrukte hij wel hoe blij en dankbaar hij was voor de goede zorgen. Dat maakt dan natuurlijk wel echt je dag! En dat zorgt er ook voor dat ik dan ook zelf weer even stil sta bij het werk wat we hier iedere dag doen. Ons beroep is toch echt wel bijzonder!

M: Ja daar doen we het echt voor. Er zijn veel verschillende casussen die wij mee maken in ons werk. En natuurlijk neem ik daar veel van mee, maar ik blijf de waardering van patiënten toch het mooiste vinden in ons vak. Zij liggen hier namelijk niet omdat ze dat zelf graag willen. Maar als je er dan toch het beste van maakt en ze waarderen je inspanningen, dan maakt dat echt mijn dag!

Bij ons staat leren en ontwikkelen echt wel heel hoog op de agenda.

Franciscus is een topklinisch ziekenhuis. Wat merken jullie daarvan?

I: Bij ons staat leren en ontwikkelen echt wel heel hoog op de agenda. Ik ben momenteel bijvoorbeeld via Franciscus bezig met mijn hbo opleiding en vorig jaar heb ik een vasculaire specialisatie gedaan. Die specialisatie richt zich op alles wat met de vaten te maken heeft en ook op het doen van vasculair onderzoek. Ontzettend interessant! Want zo leer je bijvoorbeeld hoe je bepaalde onderzoeksresultaten kunt interpreteren. Maar de vaatopleiding richt zich ook medicatiegebruik. Welke bloedverdunners zijn er? Welke werken er het best in bepaalde situaties? De specialisatie is dus écht gericht op- en ter verdieping van je kennis op het gebied van vaten.

M: Ik heb 2 jaar geleden de BIAZ (Basis Intensieve Acute Zorg) behaald. Door het volgen van de BIAZ leer je net met een andere blik te kijken: je gaat echt meer klinisch redeneren. We werken hier op de afdeling via de SBARR-methode en dat stukje krijgt in de BIAZ ook echt veel aandacht. En toevallig ben ik afgelopen week ook geslaagd voor de vasculaire specialisatie! We groeien dus ieder jaar hier!

Wat voor innovaties zien jullie terug bij jullie op de afdeling?  

M: Thuistelemonitoring is een belangrijk thema. Hierdoor kunnen we de opnameduur verkorten en kunnen onze patiënten eerder thuis verder herstellen. Dat heeft ontzettend voor voordelen. Patiënten pakken veel eerder hun zelfredzaamheid weer op en draaien weer mee in de maatschappij. We zien daar veel positieve effecten van op de genezing. We doen veel met E-health dus! Ook voor onszelf overigens; zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld veel animaties van onderzoeken, zodat we ook meer meegenomen worden op het stukje onderzoek. Én we werken binnen Franciscus sinds een paar jaar met functiedifferentiatie. Ook bij ons op de afdeling, dat zie je bijvoorbeeld terug in de functie van regieverpleegkundige waar je als hbo verpleegkundige voor in aanmerking komt.

I: Ons doel op de lange termijn is bijdragen aan het opzetten van een WEC (wondexpertisecentrum)! Met alle wonden die we hier dagelijks voorbij zien komen hebben we natuurlijk veel kennis in huis!

En welke diensten zien we bij jullie terug?  

I: Dag-, avond-, nacht- en weekenddiensten. We gaan 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Wat wel leuk is om mee te nemen is dat we op de afdeling aan de slag gaan met zelfroosteren. Nu maken we allemaal individueel ons wensrooster. Natuurlijk volgt hierna een tweede ronde waarin we onderling het rooster kloppend maken want de afdeling moet natuurlijk wel altijd bemand zijn. Dit is heel fijn want zo heb je veel eigen regie over je rooster!

Het is hier soms rennen en vliegen, maar we hebben te alle tijden oog voor elkaar.

Laatste vraag: wat willen jullie een nieuwe collega meegeven?

I: Dat we echt een heel leuk team hebben! Het is hier soms rennen en vliegen, maar we hebben te alle tijden oog voor elkaar. Ik durf wel te zeggen dat we écht voor elkaar klaar staan! Je kan altijd bij je collega’s terecht, we helpen elkaar altijd en de sfeer is warm en gezellig. We hebben humor, maar kunnen ook heel serieus zijn. We maken natuurlijk soms best heftige dingen mee! We werken ook heel nauw samen met de artsen en de andere disciplines in het ziekenhuis.

M: Ga je bij ons aan de slag, dan moet je wel echt snel kunnen schakelen! Het kan rustig lijken, maar de situatie kan soms ook ineens helemaal veranderen. En het spreekt misschien voor zich, maar je moet hier wel echt affiniteit hebben wonden!

Enthousiast geworden? En wil je ook aan de slag als (regie) verpleegkundige Vaatchirurgie? Bekijk de vacatures  én solliciteer!