Opleiding tot laborant klinische neurofysiologie (KNF)

'Afwisselend, praktisch gericht, interesse in onderzoek en bezig zijn met medisch-technologische ontwikkelingen' zijn begrippen die passen bij de opleiding tot Laborant klinische neurofysiologie.
Radiodiagnostisch laborant

Wil jij aan de slag als laborant KNF? Dat kan!

Als laborant klinische neurofysiologie blijf je leren, elke dag weer. De technische mogelijkheden en neurologische kennis ontwikkelen zich steeds verder. Lijkt het je interessant om als laborant klinische neurofysiologie in een topklinisch ziekenhuis te werken? 
Dan is dit de kans om jouw loopbaan binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland te starten.

Jouw functie als laborant KNF.

De klinische neurofysiologie is een tak van de medische diagnostiek, die stoornissen opspoort in het functioneren van het zenuwstelsel, de spieren en de bloedvoorziening van de hersenen. Het onderzoek wordt met behulp van moderne elektronische apparatuur uitgevoerd. Affiniteit met computers is daarom gewenst.

Bekende onderzoeken zijn het EEG (een hersenfunctieonderzoek) en het EMG (een spier- en zenuwonderzoek). Andere veel voorkomende onderzoeken, zijn die naar het functioneren van de zintuigen, de bloedvoorziening van de hersenen en slaapstoornissen. Gedurende de opleiding leer je deze onderzoeken zelfstandig te verrichten onder verantwoordelijkheid van een gediplomeerde laborant of een neurofysioloog. Daarbij leg je de resultaten vast en zorg je voor de bijbehorende administratie. Tijdens het vaak langdurige onderzoek heb je intensief contact met de patiënt. Het kan voorkomen, dat patiënten door onrust, een geestelijke en/of lichamelijke handicap niet optimaal kunnen meewerken. Geduld, tact en communicatieve vaardigheden zijn daarom erg belangrijk om de onderzoeken zo goed mogelijk te laten verlopen.

Radiodiagnostisch laborant
Salaris

Informatie over de opleiding

De opleiding tot laborant klinische neurofysiologie is een hbo-bacheloropleiding. De duur van de opleiding is drie jaar en is opgedeeld in (praktijk)leerjaren. Op ieder willekeurig moment kan de opleiding in Franciscus Gasthuis & Vlietland starten.

Het theoretische deel van de opleiding wordt verzorgd door de LOI Hogeschool en omvat onder andere de volgende vakgebieden:

  • Algemene medische kennis
  • Werken op een afdeling KNF
  • Wiskunde, natuur- en scheikunde
  • Opnametechniek/onderzoeksvaardigheden
  • Omgangskunde en communicatie
  • Onderzoeksvaardigheden

Je krijgt toegang tot een digitale leeromgeving, combineert het leren met het werken in de praktijk en bepaalt deels je eigen tempo. In elk leerjaar van de opleiding worden een aantal verplichte thematische lesdagen georganiseerd (= contactonderwijs), maar het uitgangspunt is digitaal onderwijs. Om de modules te behalen kun op elk gewenst moment een schriftelijk examen afleggen.

Het praktische gedeelte bestaat uit het aanleren van praktische vaardigheden, het assisteren bij diverse onderzoeken en het zelfstandig leren uitvoeren van de diverse onderzoeken onder begeleiding van gediplomeerde laboranten klinische neurofysiologie. Gedurende de opleiding ontwikkel je en verzamel je bewijsstukken om je competenties aan te tonen in een digitaal portfolio.
We verwachten dat je wekelijks ongeveer acht uur thuis studeert. In het ziekenhuis ben je voornamelijk werkzaam op de poliklinische afdeling Klinische Neurofysiologie zelf, maar er worden ook onderzoeken uitgevoerd op de Intensive Care en op de Operatiekamer. In het eerste jaar worden stages op een verpleegafdeling en enkele onderzoeksafdelingen georganiseerd. In het derde jaar is een korte stage in een ander ziekenhuis voor de opleiding verplicht.

Past deze opleiding bij jou?

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van een diploma:

  • Havo, met wis- en natuurkunde 
  • Vwo
  • Vhbo, met wis- en natuurkunde
  • Bewijs van onvoorwaardelijke overgang naar de zesde klas Vwo
  • Mbo niveau 4 gezondheidszorg of techniek

Denk je over een gelijkwaardig diploma te beschikken, neem dan contact op met de afdeling Studievoorlichting van de LOI Hogeschool. Zij kunnen kijken of je voldoet aan de toelatingseisen.

 

Salaris en collegegeld

Gedurende de opleidingsperiode is er sprake van leerarbeidsovereenkomst (32-36 uur) met het ziekenhuis en ontvang je direct salaris volgens de cao-ziekenhuizen. Daarnaast wordt de opleiding volledig betaald door Franciscus Gasthuis & Vlietland. Je betaalt dus zelf geen collegegeld en studieboeken!

Als je de opleiding vroegtijdig beëindigt, geldt er een terugbetalingsregeling.

Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt verder goede arbeidsvoorwaarden en aanvullende faciliteiten. 

Salaris_algemeen

Interesse om te solliciteren?

Verdere informatie over de functie en opleiding is te verkrijgen bij de afdeling Klinische Neurofysiologie, via telefoonnummer 010 - 461 6143.

Op onze vacaturepagina kun je zien of je kunt solliciteren voor een opleidingsplaats.
Ben je na een selectieprocedure aangenomen? Dan meld je je na instemming van de afdelingsmanager je aan bij de LOI-hogeschool.